Sütibeállításokkal kapcsolatos információk

A kényelmes vásárlás és az igényeidnek leginkább megfelelő termékek ajánlása érdekében kérjük, fogadd el az ehhez szükséges sütiket az "Elfogadom" gombra kattintva.

Jóváhagyásoddal: Megőrizzük a beállításaidat és preferenciáidat. Emlékezünk az általad megtekintett oldalakra. Személyre szabottabb vásárlási élményt nyújtunk.

Döntésedet bármikor módosíthatod és a képernyő bal alsó sarkában látható fogaskerékre kattintva később módosíthatod.

Parketta felületkezelés: Olaj vagy lakk? A tökéletes választás titka

Parketta felületkezelés: Olaj vagy lakk? A tökéletes választás titka

A parketta időtálló és elegáns burkolat, amely otthonod hangulatát is meghatározza. Ha helyenként sérült vagy megkopott már szeretnéd felújítani, jó helyen jársz! A megfelelő felületkezelés kulcsfontosságú a parketták védelme és esztétikai megjelenése szempontjából. De vajon olajat, ápoló viaszt vagy lakkot válasszunk?

Egy stílusos és kellemes otthon alapköve az esztétikus padló. Ha észrevetted, hogy a régi parkettád bizonyos helyeken károsodott vagy kopott, ez arra utal, hogy itt az ideje a felújításnak.

A régi parketta felújítása szerencsére egy jól megvalósítható projekt! A csiszolás és lakkozás segítségével visszanyerheti a fa padló eredeti fényét, ráadásul a fa élettartamát is növelhetjük. A folyamat során kulcsfontosságú lépés a sérült elemek cseréje és a hibák kijavítása, továbbá egy extra védőréteg alkalmazása, amely védi, egységesíti és tartóssá teszi a parkettád vagy hajópadlód. Erre a célra a keményviasz bevonatok és parkettalakkok kiválóan megfelelnek, amelyeket webáruházunkban is megvásárolhatsz. De melyik a legjobb termék amit választhatsz, hogyan dönts?

Parkettalakk, olaj vagy keményviasz bevonat?

A parkettát két módon óvhatjuk: lakkal vagy faolajjal és kemény viasszal. Gyakori kérdés a fafelületek csiszolása után, hogy melyik megoldást érdemes választani. Mindkét felületkezelési technikának megvan a maga helye, előnye és hátránya. A döntésnél figyelembe kell venni otthonunk stílusát, a parketta használatának igénybevételét és saját ízlésünket is. A választás főképpen a padló típusától, a terhelhetőségétől és a kívánt esztétikai hatástól függ. Akárhogyan is döntesz, egy szakszerűen olajozott vagy lakkozott parketta nem csak esztétikai előnyökkel jár, hanem hosszú távon is megőrzi értékét és szépségét.

Faolaj és keményviasz olajok

A faolajok és viaszok természetes megjelenést kölcsönöznek a padlónak, de a védelmének fenntartása folyamatos karbantartást igényel. Az olaj mélyen a fa rostjaiba hatol, belső védelmet nyújtva, miközben kiemeli a fa természetes szépségét és textúráját. Az olajjal kezelt parketta felülete ellenállóbbá válik a kiszáradással és repedezéssel szemben, ezzel hosszú távon megőrizve természetes megjelenését. Az olajozás kiváló választás lehet azok számára, akik a természetes fa textúráját részesítik előnyben és rugalmasságot keresnek a kisebb karcolások javítására. Az olajjal kezelt parketták karbantartása egyszerű, hiszen a kisebb sérüléseket helyben is orvosolhatjuk. A parkettád olajozásához és viaszolás a Remmers HWS-112 Keményviasz záróbevonat, a Remmers Hartwachs-Öl [eco] Beltéri kéményviasz-olaj a Remmers Hartwachs-Öl Eco Beltéri kéményviasz-olaj és a Remmers Hartwachs-Öl Beltéri keményviasz-olaj ajánljuk.

Parketta lakkok

Röviden: Nagy igénybevételnek kitett padlók esetén a lakkot javasoljuk. A lakk vastagabb réteget képez, így magasabb szintű védelmet és tartósságot biztosít.

A lakkozás révén egy védő réteget alkotunk a fafelületen, amely hatékonyan távol tartja a vizet, a foltokat és az apró karcolásokat. A lakk alapú védelem különösen ajánlott magas forgalmú területeken, ahol a padló nagyobb igénybevételnek van kitéve. A lakk rétege sima felületet biztosít, amely könnyen tisztítható és karbantartható. A bevonat nem csupán tartós, hanem különböző fényességi szintekkel is rendelkezhet, a mattól egészen a magasfényűig, így lehetőséget biztosítva a személyes preferenciák szerinti testreszabásra. A lakkozott fa felületek kevésbé igényelnek intenzív karbantartást, azonban fontos megjegyezni, hogy a lakk réteg idővel kopik, és a a felület újra lakkozása előtt ismét csiszolás szükséges. 

Oldószeres vagy vizes bázisú parkettalakk

A lakkozás során választhatunk oldószer alapú vagy vízbázisú termékek közül. Az oldószer alapú lakkok rendkívül tartósak és erőteljes védelmet nyújtanak, ám erős szaguk és magas VOC-tartalmuk miatt kevésbé környezetbarátok.

Oldószeres lakkok

Régóta jól ismert oldószeres termékek a  Supralux Gemini két komponensű parkettalakk, az egykomponensű Supralux Monolakk,  a Sadolin Samba Parkettalakk, vagy a Trilak által gyártott Lazurán Prémium lakk. 

Oldószeres lakkok használata esetén mindig fontos a megfelelő alapozó használata! Különösen régi parketták csiszolását követően, csökkenti a fafelület nem kívánatos sötétedését vagy elszíneződését, amit például a nem teljesen felcsiszolt rétegből visszamaradó viasz, előző réteg maradványa, vasszennyeződés, egyes gombafajták vagy a fa természetes oxidációja okozhat. Az alapozó jobb tapadását biztosít a parkettán és egyenletes alapot biztosít a lakk felhordásához.

A száradási idő betartása mindig fontos az első lakkréteg és az alapozó felhordása között!

Vizes bázisú parketta lakkok

Ezzel szemben a vízbázisú lakkok enyhébb illatúak, alacsonyabb VOC-szinttel bírnak, így környezettudatosabb választást jelentenek. Padlócsiszolás és lakkozás során használhatunk víz alapú, poliuretán alapú parketta lakkokat, mint például a egykomponensű beltéri FACTOR Aqua Parkettalakk, a Sadolin Quickstep Parkettalakk, a Remmers Aqua PL-413 Parkettlack vagy a Remmers Treppen- & Parkettlack, melyek gyorsan száradó, strapabíró és hosszú élettartamú felületet biztosítanak a falfelületek számára. A vizes bázisú poliuretán lakkok a parketta, illetve más fából készült bútorok, lambériák, gerendák lakkozására is kiválóan alkalmas. A korábban már festett felületeket is be lehet vonni vele. Ha esetleg marad a dobozban, akkor garantáltan nem marad feleslegesen a polcon, ugyanis nagyon sokoldalúan lehet használni. A másik nagy előnye, hogy nagyon könnyen lehet bánni vele, a felvitele nem okoz nehézséget. A felújítási munkálatok kellős közepén ez meglehetősen nagy pozitívum, hiszen az anyaghasználat nem hátráltatja a soron következő munkafolyamatokat. Sokan azért választanak poliuretán, vizes bázisú fa lakkokat, mert gyorsan megszárad, hozzávetőlegesen 4 óra múlva már rá lehet menni egy újabb réteggel. Ez szintén nagy könnyebbséget jelent, hiszen nem kell napokat várni a felület száradásra.

 

Minden tulajdonos számára fontos, hogy olyan felületkezelési módszert válasszon, amely megfelel otthona stílusának és használati igényeinek. Legyen szó professzionális minőségű faolajról, keményviasz bevonatról vagy a parketta lakkozásról, a lényeg, hogy a parketta hosszú távú szépségét és tartósságát biztosítsuk. Ha Te is szeretnéd parkettád a lehető legjobb állapotban megőrizni, ne habozz, válaszd webáruházunk minőségi bevonataid.

Tartalomhoz tartozó címkék: Favédelem Faápolás Lakk
Az oldal tetejére