Sütibeállításokkal kapcsolatos információk

A kényelmes vásárlás és az igényeidnek leginkább megfelelő termékek ajánlása érdekében kérjük, fogadd el az ehhez szükséges sütiket az "Elfogadom" gombra kattintva.

Jóváhagyásoddal: Megőrizzük a beállításaidat és preferenciáidat. Emlékezünk az általad megtekintett oldalakra. Személyre szabottabb vásárlási élményt nyújtunk.

Döntésedet bármikor módosíthatod és a képernyő bal alsó sarkában látható fogaskerékre kattintva később módosíthatod.

Faápolás, lazúrozás és faolajok: Tavaszi felújítás okosan

Faápolás, lazúrozás és faolajok: Tavaszi felújítás okosan

A tavaszi közeledtével valószínű a kerted és a teraszod fa felületei is igényelnek egy kis felújítást. A kerti bútor színe megfakult, a teraszburkolat beszürkült, a pergolád pedig az időjárás viszontagságai megviselték. Külső fafelületeink megóvásához szükségünk van valamilyen favédő szerre és faápoló anyagra, de felmerül a kérdés: melyik a megfelelőbb kültéri fafelületek védelmére: a lazúr vagy az faolaj? Ez a cikk pontosan ezt a kérdést igyekszik tisztázni.

A kültéri fafelületeket leginkább a nedvesség, a napfény és különböző kártékony gombák és rovarok fenyegetik. Védenünk kell a kerti fa bútorok, valamint a különféle fa szerkezetek, mint például kerítések, teraszburkolatok, pergolák. Mivel a fa egy élő anyag, így megfelelő ápolás nélkül az idő múlásával kiszáradhat, repedezhet és színét is veszítheti. Ahhoz, hogy megtaláljuk a számunkra tökéletes terméket, előnyös, ha ismerjük a faolajak és lazúrok közötti különbségeket a jellemzőikben és felhasználási módszereikben.

Lazúr a teraszra: van jobb megoldás?

A lazúrok nemcsak színt ad a fának, hanem megőrzi annak természetes mintázatát is, miközben védelmet biztosít a fafelületek számára. Kínálatunkban megtalálhatóak kültéren és beltérien egyaránt felhasználható, vizes bázisú és oldószeres lazúrok.

A vastaglazúrok és vékonylazúrok között is fontos különbségek vannak:

A vastaglazúr vízálló réteget alkot, amely addig védi a fát, amíg a bevonat épsége megmarad. Amennyiben a  fa mérete változik a hőmérséklet vagy a nedvesség hatására, a bevonat repedezhet, ami a vastaglazúr védelmi funkció megszűnéséhez vezet. Ezért elsősorban olyan felületekre ajánljuk, amelyek nem változtatják méretüket jelentősen, mint például ajtók és ablakok. A vékonylazúr nevéből adódóan is vékonyabb bevonatot képez, amely mélyen a fa struktúrájába hatol, hangsúlyozva annak mintázatát. Ajánlott olyan felületek kezelésére, amelyek méretükben változhatnak, mint például kerítések, gerendák és kerti bútorok. A lazúrozok felhasználása előtt szükség lehet egy favédő, alapozó rétegre. A favédőszert extra védelmet nyújt a különböző kártevők gombák és rovarok ellen. Minden lazúrozás előtt, függetlenül attól, hogy korábban kezelt vagy kezeletlen volt a felület, a fa a csiszolása és tisztítása szükséges, mivel a lazúr csak pormentes és enyhén érdes felületen képes megfelelően tapadni.

A vastaglazúr jellemzője, hogy különböző vastagságú réteget képez a fafelületeken, amely addig védi a fát, amíg a bevonat sértetlen. Ha ez a réteg megreped, a lazúr lepereg, és védelme megszűnik. Ezt csak csiszolással és újabb felületkezeléssel lehet orvosolni. Ezért ajánlott évente ellenőrizni a lazúrozott felületek állapotát, és szükség esetén felújítani. A felületek felújítása során azonban a rétegek egymásra rakódása miatt a felület egyre sötétebbé és foltosabbá válhat. A felület felújítását csak egy alapos csiszolást követően lehet foltmentesen elvégezni.

Összességében a lazúrozás legnagyobb hátránya a ráfordítandó idő és munka. A terasz felfrissítéséhez le kell csiszolni a deszkákat és újra le kell lazúrozni. Így a szabadidődből jelentős időt szánhatsz a terasz karbantartására.

Faolaj a fa felületek ápolására: természetes védelem

Faolaj egy természetes alapú favédőszer, ami a fa szerkezetébe szívódik és nem képez filmréteget. Az olajozott felületek gondozása könnyűnek mondható, a fát csak megtisztítjuk és ismét olajjal kezeljük és ápoljuk. A faolajok ellenállóbbak és kevésbé érzékenyek a sérülésekre a lazúrokkal szemben, valamint egyaránt használhatóak mérettartó és nem mérettartó felületeken is. Beltéri és kültéri használatra egyaránt alkalmas, az olajjal kezelt felület megőrizve a fa természetes megjelenését és erezetét, UV-védelmet és vízlepergető réteget is biztosítva. Természetesen a faolajok színválasztéka is olyan bőséges mint a lazúr színválaszték esetében. A faolajok felhasználása és a fafelületek előkészítése a lazúrokéhoz hasonló: az olaj felvitele előtt a felületet pormentesíteni és csiszolni kell. A korábban lakkal, lazúrral vagy zománccal kezelt felületekről a régi bevonatot teljesen, fáig el kell távolítani. Az faolajok felhordásához kizárólag ecsetet használjunk, a hengerezés vagy szórás nem jöhet szóba! Fontos, hogy a felhordás után a "tócsásodást" szüntessük meg, azaz az olajfelesleget távolítsuk el a felületről. 

Az faolaj hosszabb ideig védi az időjárás ellen?

Szemben a lazúrokkal, amik egy külső réteget képeznek a fán, az olaj a fa pórusaiba hatolva akadályozza meg a víz bejutását. Ahogy az idő múlásával a védőréteg egyenletesen és fokozatosan megkopik, nem szükséges a felületet csiszolni és az egész festési folyamatot előröl kezdeni. Elegendő csupán megtisztítani a fafelületet, és újabb olajréteget felvinni annak érdekében, hogy a fa ismét telítődjön az olajjal. Egyetlen réteg is elég a védelem visszaállításához, mivel csak azt az olajat kell pótolni, amelyet a hosszas UV-sugárzás lebontott. Szemben a lazúrokkal, az olaj nagyobb fedést is biztosít. Kisebb mennyiségű olajjal is nagy területeket képes lefedni. Emellett az alkalmazása egyszerű, tehát saját magad is elvégezheted a felújítást!

 

Élvezd ki a tavaszi napsütést és varázsold újjá teraszod, kerti bútoraid és fa tárgyaid ragyogását! Vásárolj a faolajaink és faápoló termékeink széles választékából!

Tartalomhoz tartozó címkék: Favédelem Vékonylazúr Faápolás
Az oldal tetejére